Pages

agoda.com INT Lazada MY

Tips-tips penting untuk menjadi Masterchef yang TERBAIK

Logo yang perlu ada ingat selalu

Okla, seperti yang semua sedia maklum, rancangan realiti masakan terkenal di dunia Masterchef versi Malaysia akan mula ditayangkan pada tentatif yang berikut:
  •  Program bermula pada 22 Okt 2011
  •  Ditayangkan bukan di saluran Astro Supersport tapi Astro Ria (104), ala macam yang dah korang tgk dalam promo dan iklan di Astro Ria tu.
  • Laman web/sosial rasmi program masakan ini seperti berikut:
OK, makluman yang kat atas tadi adalah mukadimah je. Intipati n3 sebenar kali ini bermula begini. Baca dengan teliti. Amaran: Padat dengan nasihat, makluman dan info2 panas yang membara bak dapur electrik di The Cooking House.
Inila rupa bentuk model microwave tu
Alkisahnya, Untuk Semua (US) tau la yang ramai antara kita yang dah bersemangat nak menonton program realiti masakan tu, sampai ada member US yang bgtau yang diorang dah beli Microwave baru, jenama Panasonic lak tu. Ada yang bagitau model lagi iaitu NN-GS597 berharga RM 999.00. US tanya la kenapa beli microwave tu? kata diorang, sudah tentu program masakan nanti akan guna microwave utk buat kek ke, masakkan dish istimewa diorang dan yang paling penting jika tiada microwave tu, besar kemungkinan diorang tak dapat nak buat masakan seperti Masterchef buat. Oh, Ok. That's really justified their action. Noted.
RIP Steve Jobs but not iPad 1

Ramai diantara kawan US yang dah browse resepi-resepi istimewa dari internet,buku dan juga menonton rancangan masakan lain di saluran Astro untuk membuat persediaan dalam mengadapi dan menonton rancangan Masterchef nanti. US jadi pelik? apsal korang yang terkinja-kinja cari maklumat all those things, sedangkan korang bukannya peserta Masterchef tu pun, peserta Masterchef tu dah 3 bulan lepas berentap dah. Ni just nak tunjuk rakaman je. Diorang jawab, sebab diorang download resepi2 dari internet, baca buku dan menonton rancangan masakan yang lain adalah apabila diorang menonton rancangan Masterchef depan tv nanti, diorang boleh komen, kutuk dan bagi idea yang sepatutnya peserta kena buat itu dan ini kepada ahli keluarga yang menonton sama. In a way, macam boleh naikkan saham diorang la, konon pandai masak. Haha, US pun tanya lagi, korang ingat ke resepi2x yang korang dapat/baca tu? diorang pun reply, Sudah tentu la bro, kitorang dah save kan dalam  iPad 1 . So, it's very convenient to them la. Lagipun ada Wifi ape, sambil tgk tv sambil boleh browse. Dalam hati US, Ceh!!! tak aci tol. Another tips untuk Masterchef (2nd point noted).
Seperti yang Dikatakan

Sambung sembang lagi, dah alang2 korang baca, tgk dan dapatkan makluman pasal resepi ni, takkan korang taknak try resepi tu, test  power la katakan, baru ada prove yang korang pun really boleh masak. Diorang jawab, Off Course la bro, kitorang drive pagi2 pegi pasar basah just nak dapatkan ikan,ayam,daging,sayur-sayuran yang segar. Lepas tu pergi pasar besar untuk beli rempah ratus,sos,kicap dan keperluan-keperluan lain. Mak Aih!!!, banyak gak tempat nak pergi tu. Tak bazirkan minyak kereta ke??...Baik korang beli kat pasar basah je tadi, diorang reply, ala, ada jugak benda yang takde kat pasar basah tu, so, nak pastikan ada bahan2 yang nak, kena la pergi Tesco, Giant or Econsave. Takkan ko expect kat pasar basah ada jual macaroni, spagetti, sos Heinz kan?? Hmm,,betul jugak tuu? Diorang reply, aku tau kan ko risau harga minyak petrolkan, Kitorang gunakan minyak petrol BHP Infiniti Advance2X tu, boleh pergi lebih jauh dan boleh panjangkan hayat enjin kereta. Kan dah jimat.. US melopong lagi..OOOOOO...no wonderla diorang sanggup ke sana ke mari. 3rd point noted. US cakap bagusla korang support BHP, diorang dah la banyak bantu orang yang kurang bernasib baik dalam CSR(Community Social Responsibility) program diorang yang mendapat kerjasama RTM. Program diberi nama Dicelah-celah Kehidupan . Info lanjut klik SINI
Cuba sekali mesti nak lagi. Halal juga
Sembang bersambung lagi, Okla, kalau Masterchef masak, aku boleh jamin la yang diorang akan really care pasal total kolesterol or lemak yang ada dalam masakan diorang. Rempah dan rencah yang digunakan pasti berkualiti dan baik. Contoh minyak zaitun, kurang kalori berbanding minyak kelapa sawit. So, instead of just preparing delicious food, they are also preparing healty food. Kawan2 US mengangguk, yerla..diorang pro bro, kitorang amatur, tapi takpe, kalaupun kitorang makan makanan yang mungkin tinggi kolesterol, kitorang dah beli siap2x  satu produk dari Nestle yang sekarang ni popular dengan iklah Nesvita Omega Plus AntiCol Milk. Dalam masa 30 hari sahaja boleh kurangkan tahap kolesterol dalam darah. WOW, it's really brilliant move. Hanya 3 sudu segelas 2 kali sehari. Rasa yang sedap dan cukup manisnya. Just nice. 4th point noted. Info lanjut klik SINI
Kalau semua point tadi dibuat, semua akan heppi

SO, disamping dah melakukan persediaan mental dan fizikal untuk menonton rancangan Masterchef 22 Okt nanti,diorang juga dapat improvekan diri dalam skil memasak disamping membantu golongan yang kurang bernasib baik seperti support BHP. Sambil2x menikmati hidangan yang lazat, tahap kolesterol juga tetap dijaga dengan meminum susu Nesvita Omega Plus AntiCol keluaran Nestle. It's really a WIN - WIN situation.

p/s: Penulis mmg support BHP dan Nestle sebab BHP under Boustead dan Boustead milik Lembaga Tabung Angkatan Tentera. So, bila untung syarikat ni, tinggila dividen US dapat dari Koperasi Tentera. Hehe.. Nestle produk memang superb, takleh nak kata apa la. Medical rep Nestle banyak kali jumpa US promote susu NAN Pro untuk kegunaan bayi-bayi di hospital, belum lagi Nesvita Anti Col ni. Tapi belum promote pun, penulis dah beli dan minum. Rasanya sedap. Memang Terbaek!!

5 comments:

  1. ha ha ha..sajer suka suki...ada rezeki adalah..tak salah mencuba kannnn

    ReplyDelete
  2. pergh!!! banyak ilmu pasal ni yer? saya tak tahu sangat pun, thanks sebab berkongsi

    ReplyDelete
  3. kak ina : setuju!
    Lizz: Pandai masak ke tak?

    ReplyDelete
  4. ahaks..best btul tips-tips ni

    ReplyDelete
  5. @ashida : best ada makna, biasala.. :P

    ReplyDelete