Pages

agoda.com INT Lazada MY

Gangnam Style : Apa kejadahnya la, psycho betul!


Satu hari ni aku boleh kira hampir 10 kali aku dengar lagu Gangnam Style nyanyian penyanyi Korea Psy yang disingkatkan daripada perkataan psycho. Memang gila mamat ni, mencetus fenomena baru dalam dunia hiburan sehinggakan artis seperti Katty Perry, Robbie Williams dan Nelly Furtado pun turut terikut-ikut dan addicted dengan virus Gangnam Style. Sehinggakan Hot.fm AM Krew bincangkan topik ni pagi ni. And even our beloved PM pun tweet pasal benda ni.

Orang gila or Psycho je akan menari macam ni. ho ho ho
At first, aku rasa xkanla sampai sebegini hebatnya virus pandemik Gangnam Style sehinggakan orang-orang kenamaan seperti politician ada masa nak amik port pasal benda ni.
Ape PM dah xde benda yang lagi penting ke selain membicarakan Tarian Gangnam Style. Aku sure yg PM tweet tu sebab salah seorang stafnya ada membuat video yang dimuat naik dalam You Tube sempena hari raya yang lepas bertemakan Gangnam Raya. Korang leh cari kat Google untuk tgk compilation video yang dibuat oleh staf PM tu. Maybe daripada situ PM pun tertanya-tanya apa kejadahnya dengan Gangnam Style ni.

Aku pula, first time tgk video tu di 8TV Quikie. Aku suka rentak lagu tu cuma tarian tu agak tak munasabah. Penyanyi Psy tu cuba nak buat atau tiru 'kebodohan' William Hung yang dulu pun menjadi bualan hangat. Benda ni pada aku just one time hit je, lepas-lepas ni macam William Hung la. Terus menyepi. Orang just nak have fun dengan buat something stupid dan boleh 'hidupkan' mood dan suasana ketika itu. Selepas tu, back to reality.

Lepas ni akan ada tarian ala itik tok wi dan ayam penyet selepas Gangnam ala horse riding
Aku tak pasti sampai bila virus Gangnam Style ni akan bertahan, sebab sampai pengurus Justin Bieber pun berkolaborasi dengan Psy. Sama-sama jadi psycho dan gila!.. haha. Jumlah tontonan video dah lebih 65 juta. Banyak tu dalam masa beberapa hari je lagi. Selepas ni, bila stesen radio, blog dan media massa lain banyak memperkatakan Gangnam Style ni makin lebatla org yang akan tgk video tu and makin tinggi la popularitinya. Video yang dimuatnaik oleh staf PM tu akan dapat tempiasnya juga. Blogger yang menulis juga turut sama dapat traffik daripada keyword Gangnam Style tu.
Jika kita lihat benda ni dari sudut negatif ada juga pointnya yang jauh menyimpang daripada norma adat santun budaya Malaysia. Jika kita lihat dari sudut positif, mereka yang ingin mengambil kesempatan akan juga turut dapat kelebihan yang dihajati. Terpulanglah dengan pilihan yang kita akan buat. Masing-masing dah besar dan boleh berfikiran matang. Tepuk dada, tanya akal.

p/s: Penulis lagi suka lihat sesuatu dari sudut yang berbagai-bagai. Appreciate your life while u still have it! Hey Sexy Lady......

8 comments:

  1. hahahaha!!! psiko sangat. tapi, still orang kita nak join buat. rasanya untuk halwa telinga saje2 boleh lah tp nak ikut step bagai tu...hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm. biasalah memperbodohkan diri sendiri mmg seronok kot

      Delete
  2. Haha aQ x Pham Sbenanyerr tarian yg gila2x tuu... tarian tu mcm m'p'bodohkan diri sja :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bodoh je tgk..xbermoral..hahaha

      Delete
  3. haha..video ni lawak gila... psy sendiri pun tak tahan gelak tgk scene dia buat (dlm the making of)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itula pasal, diorang sengaja buat macam tuh

      Delete