Pages

agoda.com INT Lazada MY

Malaysia lebih baik dari....

Seingat aku dah hampir sebulan blog ni usang dan bersawang tanpa entri terbaru. Sampaikan kakak aku di Jepun pun complain kenapa aku xupdate blog lagi. Katanya dia pembaca tegar blog aku. Haha..ada juga seorang yg mengaku jadi pembaca tegar blog ni.
Yang seorang lagi di Al- Azhar, Mesir mesti tgh struggle menghafal anatomi dan fisiologi badan manusia. Itupun aku hubungi melalui whatsapp shj. Masa malam dan tengahari yg berlawanan. Aku tdo dia tgh belajar. Aku tgh kerja dia tgh tdo. Setakat Jepun bolehla aku nak contact sebab hanya beza masa sejam lewat daripada mereka di sana.
Kesibukan kerja aku yg buatkan aku malas nak update. Macam tak cukup masa. Lebih senang habiskan masa terluang untuk berehat. Tanpa memikirkan apa yg hendak ditaip dan dibuat. Pelbagai berita gembira, dugaan dan cabaran sepanjang aku xupdate ni. Antara yg menggembirakan adalah aku berpeluang berkunjung ke Singapura atas tiket bekerja disana selama 2 minggu. Memang bagus dapat mengembara di negara orang. Walaupun aku ke sana atas tujuan eksesais bersama tentera dari 4 buah negara lain. Makanya, banyak juga yg dapat dipelajari ilmu ketenteraan di sana. Ilmu yg bagaimana tak boleh la nak diceritakan disini. Cuma aku nak berkongsi pemerhatian aku sepanjang 2 minggu setengah disana.
Disini dugaannya sangat tinggi. Terdapat pub2 dan kelab malam berdekatan dengan masjid. Aktiviti pelacuran dan judi adalah sah disisi undang2 disini. Sekiranya kita tak mampu kawal nafsu. Memang boleh hanyut dikota singa ni.
Everyone seems to mind their own bussiness. Rasa macam tiada perasaan kekitaan seperti di malaysia. Mungkin inilah harga yg perlu dibayar untuk kemajuan. Di Malaysia pun sudah rasa perasaan sebegitu lebih2 lagi dibandar besar. Aku tak pasti hak kebebasan mengamal ajaran islam disini. Mungkin hanya boleh dipraktikkan di dalam masjid sahaja. Kanak-kanak yg bersekolah dikehendaki berseluar pendek. Dan perlu bawa kain pelekat bila ingin bersembahyang jumaat. Mungkin dasar pendidikan mereka sebegitu.
Sempat juga bersembang dengan masyarakat melayu disini. Walaupun banyak sekatan dan peraturan ketat yang dikenakan. Mereka seakan boleh menerima 'kebebasan' sebegitu. Mungkin mereka adalah generasi yang baru. Rasanya, generasi terawal ada juga menentang lebih2 lagi perihal tanah. Pemikiran mereka lebih terbuka tapi perlu berhati2. Kadang2 ada bagusnya berfikiran konservatif sedikit. Dan kebanyakkan mereka bercakap pun dalam bahasa inggeris dan bahasa melayu baku.


Semua faktor ini membuatkan aku rasa kehidupan masyarakat melayu di Malaysia lebih baik lebih2 lagi dalam mempraktikkan ajaran agama islam. Itu yg buatkan aku sedih yg melayu di Malaysia lebih suka bergaduh hanya disebabkan fahaman politik. Bagi aku, ada baiknya masyarakat melayu di Singapura ini. Cuma in term of ketamadunan mereka lebih kepada kebaratan. Tak semua tapi kebanyakkan yg aku jumpa. Asimilasi antara banyak rumpun melayu dari latar belakang berbeza membuatkan mereka sebegitu barang kali. Aku cuma boleh berdoa agar melayu islam di seluruh dunia dapat bersatu dan membina silaturrahim yg kukuh dan baik. Apa2pun, kita bersaudara.

4 comments:

  1. Amiiinnn....

    x suke tengok juge melayu gaduh2 hanye sbb politik :(

    ReplyDelete
  2. terbaik :)

    Follow Blog Ni Kalau Sudi :)

    http://mynameishafizah.blogspot.com/

    ReplyDelete