Prosedur Renew/Buat Passport di Putrajaya

Panduan ini mungkin berguna jika anda hendak memohon passport baru ataupun renew passport lama.  Alkisahnya, sempat sudah renew passport sebagai persediaan untuk mengerjakan haji tahun ini.  Cuma syarat-syarat Tabung Haji yang berkehendakkan passport perlu tamat tarikh tempoh selepas/melebihi 14/04/2014 maka wajiblah aku mengemaskini disebabkan passport lama yang akan tamat pada Jun 2013.
 
Oleh sebab rumah di Putrajaya, maka aku berurusan di Jabatan Imigresen, Presint 15 yang khusus untuk pembaharuan passport Malaysia antarabangsa.  Maka, dengan tidak teragak-agak pergilah ke sana hanya mendapati yang aku kena sertakan dokumen-dokumen berikut:
 
1.  Gambar bersaiz passport berlatarbelakangkan putih.  Kenapa putih? Aku sendiri tak pasti sebab yang aku tahu, di Jabatan Imigresen lain tidak pula diarahkan menyertakan gambar berlatarbelakang putih. Biru pun boleh rasanya.  So, step pertama korang kenalah ambil gambar.  Jangan bimbang ada disediakan kiosk yang sediakan perkhidmatan ini di pintu masuk Jabatan Imigresen tu. Tapi jika korang berbadan saiz besar, lebih baik bawa sendiri blazer atau kot saiz badan anda la. Sebab photographer perlukan anda pakai blazer untuk tujuan contrast warna.  ????.. Layan jerla. Tapi kot yang disediakan memang kecil.  Macam saiz M je.
 
2.  Jika korang hanya nak perbaharui passport perlulah bawa passport yang lama.  Supaya dapat dipotong dan dibatalkan. Jangan lupa bawa My Kad sebab pengesahan cap jari diperlukan selepas di scan My Kad tu.
 
3.  Itu sahaja.  Yang penting empunya passport tu hendaklah datang sendiri untuk tujuan pengesahan. Tak perlu isi borang.  Borang akan diisikan oleh Pegawai Imigresen yang menjaga kaunter.  
 
4.   Selepas tu korang kena bayar fee yang ditetapkan iaitu RM 100 untuk 2 tahun dan RM 300 untuk 5 tahun.  So, pandai-pandai korangla.  Aku yang tak berapa kerap ke luar negara ini tak perlu ambil tamat tempoh 5 tahun.  Sebab passport yang lama pun banyak lagi muka surat yang kosong.
 
5.   Lepas bayar di kaunter pembayaran, tunggu dalam sejam dan siap untuk dituntut.  Inikan produk 1 Malaysia.  Untuk rakyat katanya.  Sambil-sambil menunggu bolehla lepak kedai mamak Haji Tapah kat bangunan bawah.
 
Diharapkan info ini dapat membantu anda dalam urusan pembaharuan passport.  Senang je. :)
Prosedur Renew/Buat Passport di Putrajaya MH MY Rating: 5

11 Maklumbalas

MasReena April 27, 2013 at 8:30 AM

Kalau nak tahu road guide ke passport putrajaya boleh refer entry saya ni =)


Road Guide ke Passport Putrajaya

Halif Mohamad April 27, 2013 at 1:39 PM

Thanks reena

Anonymous May 20, 2013 at 4:10 PM

thanks

Anonymous May 26, 2013 at 2:03 PM

thnx 4 the info..really appreciate it :)

Halif Mohamad May 26, 2013 at 2:32 PM

No problemo

kak ina kl June 19, 2013 at 7:36 AM

wah bertuahnya kamu dapat mengerjakan haji pada umur yang muda. syukur alhamdulliah kan

Halif Mohamad June 19, 2013 at 9:30 AM

Alhamdulillah... :)

Anonymous June 29, 2013 at 4:09 AM

Then

Anonymous November 8, 2013 at 10:09 AM

betul ke nak renew tak perlu isi apa2 borang?
mykad+pasport lama je.

Zaini Md November 8, 2013 at 10:18 AM

betul ke nak renew tak isi apa2 borang?
mykad+pasport lama je.
gambar berapa keping?

MH MY November 8, 2013 at 11:42 AM

Gambar 4 keping. Waktu saya tu la. Rasanya masih sama. :-d

Post a Comment

 
MH MY