Pages

agoda.com INT Lazada MY

Baru 3 hari dah dapat KOMISYEN PERTAMA dari advertorial.MY

Sungguh macam tak percaya saja. Mungkin inilah yang dinamakan rezeki. Baru je daftar 3 hari yang lepas. Hari ni dah terima notifikasi daripada admin advertorial dah terima komisyen bernilai RM 14.95!!.. Not bad at all. Walaupun nilai tersebut memang sedikit namun mana tahu jika memang sudah rezeki ia bakal bertambah? Mulanya, daftar untuk try dapatkan job menulis advertorial daripada pihak pengiklan. Tapi sebabkan portal advertorial.MY ni masih baru. Mungkin pihak pengiklan perlukan masa untuk buat saringan blogger mana yang boleh bekerjasama dengan pihak pengiklan berdasarkan kemampuan mereka membayar upah dan kualiti hasil penulisan advertorial blogger.

Namun, tak perlu bimbang. Anda yang sudah sign up untuk daftarkan blog anda boleh generate income melalui program affiliates yang disediakan. Komisyennya pun agak boleh tahan. Anda boleh klik entri artikel yang pernah aku tulis dulu INI. Makan beratus juga jika betul dengan caranya.
Proof
Strategi Affiliates yang aku boleh cadangkan:

1.  Oleh sebab portal advertorial.MY ini masih baru dan dibuat bertujuan untuk memberi peluang kepada blogger untuk dapat job advertorial tak kisah sama ada korang blogger otai mahupun rookie macam aku, ianya adalah PELUANG keemasan untuk disebarkan atau diberitahukan (diwar-warkan) kepada kawan-kawan anda yang juga seorang blogger namun sampai hari ini masih belum pernah dapat jana pendapatan darinya.

2.  Oleh sebab trend menulis blog ini makin berkembang especially kepada pelajar-pelajar universiti, mungkin aktiviti promosi kepada diorang boleh dibuat agar diorang join komuniti ini dan jana pendapatan darinya. Logik dan mudah sebenarnya. Then promote kat fanpage budak-budak universiti.

3.  Jika korang ada ramai pengikut blog itu adalah advantage yang sangat baik untuk korang jana income dari program affiliate yang ada. Seharusnya blog korang sudah ada authoriti dan boleh 'menjemput' rezeki dengan begitu sahaja.

Ok, kembali kepada realiti.

Mudah ke nak buat duit ni dalam blog? Ada dua jawapan. Ya, sangat mudah. Dan Ya, sangat 'susah'.

Kenapa Ya, sangat mudah?

Jawapannya ialah korang tak perku teknikal skill yang hebat sangat. Hanya perlu daftar jadi blogger di blogger.com dan start menulis. Bila artikel korang sudah banyak dan banyak pula topik yang korang cover, insyaAllah trafik ke blog korang akan sentiasa ada. Siapa yang bagi trafik tu? Pakcik Google la...:)

Kedua, sangat susah. Kenapa? Korang perlu sabar. Blog ini dah 3 tahun dan baru boleh jana pendapatan tapi masih kira sedikit. Logiknya, tak ramai pembaca yang membaca atau mengikuti blog yang tidak dikemaskini. Dan kepercayaan kepada sesebuah blog itu datangnya dari entri yang bermanfaat. Ada juga entri yang takde manfaat pun boleh create 'fans'. Lepas sudah ada fan base dan pembaca, apa yang korang try promote insyaAllah akan membuahkan hasil. Namun, usaha keras untuk perbaiki skil penulisan dan kualiti blog sentiasa perlu ada.

Teringin untuk daftar?. Klik -----> advertorial.MY 

Macam blog ini misalnya. Mula dibuat sekadar suka-suka. Tapi bila dah faham dan belajar sket-sket (belajar dari internet dan pembacaan je) baru tersedar kita boleh jana pendapatan sampingan dengan berblogging. Ini baru berblog menggunakan platform blogspot. Bayangkan jika guna platform yang lebih 'professional' seperti wordpress disertakan sekali dengan domain dan hosting sendiri. Jujur, aku sendiri tak terbaca pasal benda tu. But, setiap difficulty tu ada jalan penyelesaiannya. Ramai penyedia perkhidmatan website dan blog boleh bina satu SUPERBLOG buat korang. Tapi mesti kena bayar la. Jika korang serius dalam bisness, memang korang perlu ada website atau weblog yang 'mengancam'.

We are living in IT era rite now rite? 

Teringin untuk daftar?. Klik -----> advertorial.MY 

So, ape perasaan aku? Memang teruja. Dan usaha itu akan keep on snowballing from that first komisyen u all terima tu. Just try it. Banyak sebenarnya program affiliates yang boleh kita sertai. Serius banyak. Boleh daftar dekat ashadee.com. Pun banyak market product yang korang boleh pilih n promote. Semoga berjaya :)

p/s: Anyway, tak rugi mencuba. Siapa nak bagi RM 14.95 setiap 3 hari kat kita kan? :)
p/s: Kepada yang nak belajar dan cari bahan bacaan bagaimana nak mula, boleh KLIK link dibawah.

Panduan Asas Affiliate Untuk Blogger Baru (Newbie) Mesin Komisen

10 comments:

  1. wah itu baru skit belum banyak income bakal masuk nanti

    ReplyDelete
  2. Saya yang register malam tadi :)

    ReplyDelete
  3. tahniah.

    hoho..

    bukan senang tu nak dapat. :)

    ReplyDelete
  4. tahniah...baru je baca benda ni kat blog titan..rasa nak masuk jgk ler...hehe

    ReplyDelete
  5. wah selamat ya dapat komisi, semoga blog ini semakin jaya

    ReplyDelete
  6. torbaik tookk.... makin lama makin byk le tuh.

    ReplyDelete
  7. akakpun baru je join, hrp adalah rezeki jg..

    ReplyDelete