Pages

agoda.com INT TinyDeal INT Aliexpress INT TinyDeal INT Booking.com INT Lazada MY

Komisyen Ke-2 dari advertorial.MY

Salam hormat.


Beginilah keadaannya bila promote barang yang memang laku keras bak kata copywriter seantero alam maya di Malaysia ni. Mudah promote, mudah closed sale dan mudah dapat komisyen. Apa yang perlu just daftar jadi sebahagian affiliate advertorial.MY untuk mula menjana income secara konsisten. Income yang aku perolehi ini bukanlah konsisten sangat sebab bukan tiap-tiap hari aku up entri baru. Bila ada masa terluang saje. Ni kan pula kalau korang blogger yang selalu up entri hari-hari. Kadang-kadang tak terfikir ke nak jana income dari entri hari-hari yang kita up dah orang lain baca?
Selang 3 hari dapat satu komsiyen. Alhamdulillah

Pilihan dan tujuan kenapa anda berblog masih milik anda. Sebagai contoh, penulis Hamka Mayat, blognye sangatlah simple, tiada iklan tiada promosi bagai waktu beliau start mula. Tapi sekarang dah jadi penulis mainstream dan ada produk buku fizikal lagi. Apa yang dia try buat adalah maintain dengan niche dia percaya. Bagi pendapat aku, dia aim pada matlamat jangka panjang untuk income yang berganda-ganda lumayan. Tapi ramai blogger macam aku ni hanya macam cari makan untuk buat lauk tambah je. Ada juga blogger yang serius dan buat aktiviti blogging ni sebagai perkerjaan utama. Maka blog mereka amatlah hebat dari segi design, strategi, traffik, SEO dan sebagainya.


Buat Duit dengan Affiliate - Kitab Teknik SEO Merah Jambu

Dan jangan lupa, ada gak blogger yang hebat walaupun buat aktiviti blogging sebagai kerja sampingan (part time) macam brader titan. Dia memang lagi hebat sampai dah buat satu kitab bagaimana nak apply teknik SEO sampai to the max effect yang boleh capai. Lihat je la dah kali keberapa dia kaut komisyen dari program affiliate yang dia join macam Jobdirumah, yang banyak tawarkan job secara parttime atau sambilan melalui atas talian. Tapi nak join kena bayar sket yuranla. Rasanya dah nak masuk ke 168 kot. Tak termasuk job job lain yang dia buat. Hebat bukan?

Macam ko baca komik gak, kitab dia ni diberi nama Kitab Teknik SEO Merah Jambu.  Sape-sape yang beli, baca dan praktik InsyaAllah boleh start jana income melalui blog. 

So, at least aku dah merasa jugak komisyen melalui aktiviti blogging ni. Kepada blogger baru mungkin boleh cuba consider program affiliate advertorial.MY ini yang aku dah kupas panjang lebar dalam entri INI dan komisyen yang pertama diterima. (Boleh klik untuk baca)

Tapi pesan aku, mungkin kena lakukan banyak pemerhatian bagaimana blogger otai seperti brader titan tu 'main' dalam padang dia or katamkan sahaja ilmu yang dia tulis dalam Kitab Teknik SEO Merah Jambu tu.

p/s: Nak makan cookies yang sedap INI sambil blogwalking blog orang lain :P

6 comments:

  1. wah.. tahniah. Lepas ni berderet la

    ReplyDelete
  2. mesti masyuk...kita jalan-jalan,jumpa pulak blog nie...hehehe

    ReplyDelete
  3. Macam best je. Hari tu ingat nak join jgk.
    http://nurulzayani.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum.. Terima kasih sudi singga blog saya.. Btw, dah pernah dengar pasal advertorial.my ni. Tapi tak berapa nak konfiden la.. Dulu daftar jobdirumah pun tak reti macamana nak mula tulis review. Huhu.. Mohon beri tunjuk ajar.. Terima kasih.. =)

    Rosmiza Ali Official Blog™

    ReplyDelete