Pages

agoda.com INT Lazada MY

Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah

Teringat zaman budak-budak dulu. Bila part nak bawa balik report card je paling gerun rasa. Nak bagi mak ayah tengok. Taknak mak menangis sebab result anak dia ni byk merah. Taknak ayah jadi marah dan kena pukul sebab result xcemerlang. Huhuhu

Bila turn kita jadi ayah, kita pun ada sikit risau. Bukan risau apa, risau anak kita pun ada skill sign reportcard mcm sign kita (tipu sign). Skill memadam markah atas buku report dan gantikan dengan markah yg lebih tinggi. Hahaha

Bila kenang balik mcm nak hantuk kepala kat meja je. Sebab waktu buat dulu, mmg rasa mcm mak ayah xkan dapat trace alteration yg aku buat. Tp bila dah besar, mmg confirm nampak sebab it is obvious kut.

Now, dah ada sistem baru. No more report card. Kemajuan anak di sekolah boleh semak melalui sistem online. Aku pun baru tau, mid term exam anak aritu tertunggu-tunggu jugak guru jemput panggil ke sekolah utk beri report card mcm dulu. Tp xde, sekali wife bagi link kat atas dan terus boleh check result anak. Nampak gaya mmg xboleh nak adjust mcm yg pernah aku buat dulu.

But, who knows, manusia ni dia akan evolve selari dengan kehendak persekitaran. Satg ada yg pandai komputer hack, terus tak reliable sistem mcm ni. But for now, it is a good step by Kementerian Pendidikan.

So, sape pernah buat aktiviti yang tak bermoral (falsify report card) waktu kecik2 dulu? Kita geng :p


No comments:

Post a Comment