Pages

agoda.com INT Lazada MY

Bila expatriat cari rumah sewa

Petang tadi waktu nak balik dari kerja aku dpt panggilan dari satu company yang cari rumah sewa utk pekerja expat diorg. 

Betul-betul nak cari rumah di Sri Manjung. Fasa 2B. Semalam aku dah promise pada prospek Melayu yang mana aku benarkan dia sewa below dari market value kat situ. Salah satu sebabnya dia professional dan nak duduk lama. Maybe aku akan opt utk jual rumah tu pada dia bila tempoh edah dah habis.

Tp tadi company tu kol nak sewa ikut kadar semasa. Which is RM 1000 sebulan. Wow! Tanpa menawarpun, janji dia dpt tgk rumah dan akan bayar deposit on d spot. Bila nak diikutkan macam rugila xambik expat ni kan. Maybe ada hikmahnya. Sbabnya mudah, expat yg tanya tu org dari Negara India. Pure India Indian. So, xpasti lagi tahap kefahaman dia dengan sensitiviti masyarakat Melayu kat situ. 

Yang aku risau cuma satu je, kalau dibawa bela anjing atau minum arak jela. Dan jiran-jiran Melayu lain xsenang. Memang xde kesan kat aku sebab aku di Putrajaya. Tapi aku nak kekalkan suasana kejiranan kat situ. 

Pertanyaan dari expat ni pun bukti demand terhadap rumah masih ada dan macam yang aku cakap byk kali, masalahnya cuma satu iaitu kesanggupan prospek nak bayar sewa. Biar kadar sewa berpadanan dgn kemampuan. Kalau letak tinggi tapi liat nak bayar pun xguna. Kalau dpt penyewa yg sanggup bayar seperti full  monthly payment kat bank lg bagus. Kalo xdpt, secure 70% subsidi dr penyewa pun dah kira terbaik dah tu dlm keadaan ekonomi yg merudum skrg. 

Ape-ape pun, teruskan bersyukur je. 😄
 

No comments:

Post a Comment