Pages

agoda.com INT Lazada MY

Khidmat agen hartanah

Agen hartanah? Kalau yg legal ada no REN. Tp masih ramai yang buat freelance. Caranya, contact owner utk tolong sama-sama iklankan rumah yang utk dijual atau sewa, bila ada deal. Maka dapatlah mereka komisen mengikut peratus atau sebulan sewa.

Bila fikir balik memang nampak senang kerja ni. Tapi aku pernah juga nak buat. Memang xterbuat. Nak sewakan rumah pun dah penat. Itu yang fed up rasa nak guna khidmat agen hartanah. Itula. Kalau nak seribu daya, taknak seribu dalih.

Entahlah, dalam gawat ekonomi ni mcm slow sket demand dr penyewa. Maybe ramai yang pilih duduk dengan parents atau kawan-kawan. Kalau tempat lokasi mantap memang no hal. Sampai skrg aku masih lg dapat call dari org yang nak sewa unit di Sg Buloh. 

Sebab lokasi dia hot walaupun pada aku mcm dah xkondusif. Tapi apa boleh buat. Byk kemudahan sekitar taman tu. Peluang pekerjaan pun byk. So, dlm keadaan gawat macam mana pun, khidmat agen tidak diperlukan. Boleh buat sendiri utk keuntungan maximum. Kalau lokasi yg suam-suam sket ni la rasanya perlu engage agen.

Sebab pertama mudah sahaja. Database networking diorg. Maybe ada yang readvertise iklan di portal macam mudah.my. Tp ramai juga yang advertise melalui whatsapp grup mereka. So, bila dah terjual atau tersewa produk kita mmg kena bayar upah. Itu saja. Tp biarla ada hitam putih perjanjian. Atau gentleman deal kalau ya pun nak thru phone call shj.

Perlu hati-hati juga.

 

No comments:

Post a Comment