Pages

agoda.com INT Lazada MY

(16.9.11) Jumaat yang penuh rahmat dan berkat

Yup,setuju.
Ni cerita yang saje je nak kongsi untuk pengetahuan bersama. Pagi Jumaat yang lepas penulis balik ke rumah mak ayah ziarah ayah yang tidak berapa sihat. Waktu perjalanan hendak ke rumah terasa semuanya lancar sekali. Sampai dekat traffic light mesti akan hijau. Tak perlu tekan brek. Nak katakan jauh antara bandar Manjung dan Taiping ni takla berapa jauh sgt cuma jalan lama yang menghubungkan kedua2 bandar ini adalah jalan lama yang kebanyakkannya digunakan oleh semua jenis kenderaan termasuk lori. Sebenarnya, tujuan utama nak ambil spek mata yg penulis tempah di sini. Tp alang2 dah sampai kampung baik benar tgk2 ayah yang tak berapa sihat tu. Nampak ayah gembira dgn kedatangan yang tak disangka2 tu. Bila balik, penulis memang suka pandu laju kalau jalan clear, sampaila satu simpang, penulis pecut potong lori yang slow di garisan double line. Seingat penulis, tak perasan langsung kat depan ada polis trafik. Sah! penulis kena tahan tepi. Dalam hati, melayang RM 300 aku lg  ni. Tapi, entah mcm mana, polis trafik td beri amaran dan teguran serta peringatan jgn pandu laju lagi memandangkan di kawasan terbabit ada kes kematian melibatkan kemalangan. Fuh!lega hati penulis. Bukannya nak kata pihak polis tadi bias, tapi penulis rasa mereka patut bersikap sedemikian. Yerla kadang2 pemandu laju ada sebab seperti kecemasan, just bila di tahan tiada ruang nak explain sebab terang2 dah salah. Entahla, penulis just rasa kalau penulis di tarikh dan tempat yang berbeza ketika itu, mmg kena saman. Byk dah kena saman traffik sebelum ni sebenarnya. Cuma kali ni terlepas disebabkan Jumaat yang penuh rahmat. Or maybe sebab doa ibu dan ayah. Ataupun it's just my luck on that day. Penulis just very frank dgn polis traffik terbabit dengan beri alasan melawat ayah n nak segera pulang ke rumah utk solat Jumaat. Maybe sebab tu polis traffik tu 'lepaskan' penulis. Anyway, thanks en polis. Saya akur yang mmg saya salah ketika itu. Nasihat yang diberikan amat berguna. Ahh, jumaat yg penuh rahmat dan berkat.


Berintegriti
 

No comments:

Post a Comment