Pages

agoda.com INT Lazada MY

Blogger MasterChef Yang Pertama

Salam semua. Anda minat tonton rancangan Masterchef? Penulis minat tgk Masterchef Australia dan Masterchef Junior tu. Mmg best sebab kecik2 lagi dah pandai masak. Hebat lak tu. Ahaks. Sebenarnya memasak ni takdela susah sgt cuma nak kena rajin je. Jika nak ikutkan rancangan AFC kat Astro tu semuanya main campak2 je dalam kuali, tau2 dah jadi hidangan yang menyelerakan. Actually penulis nak join contest yang Nuffnang anjurkan ni. Bukannya apa, tempoh hari semasa raya penulis sekeluarga tak sempat nak masak untuk pagi raya. Yang ada lemang yang ditempah dari pembekal di sekitar rumah penulis tinggal. Jadinya, penulis try masak Ayam Masak Merah kegemaran penulis time raya. Yerla dah 2 tahun kawen asyik tiba raya je balik kampung, sah2 mak yang masak. Tapi kali ni, penulis terpaksa masak sendiri sebab isteri oncall di hospital malam raya. dan penulis terpaksa bertugas juga malam raya. So jadinya tak sempat nak buat preparation untuk main dish kami sekeluarga.

Last2 penulis amik je resipi kat majalah Saji dan try buat. Inila hasilnya. ahaks. Terasa minat pulak nak memasak lepas tu.

1st time try. Okla kut

Panaskan dalam oven untuk makan pagi raya
 Penulis selalu bergurau dgn isteri yang jika penulis bukan Pegawai Farmasi, mesti penulis adalah Chef terkenal Malaysia.. Hahaha.. Saje je usik isteri sebab sebagai doktor, isteri mmg tak sempat nak masak kat rumah, cuma hujung minggu adala.. Lagipun penulis dah biasa memasak ni, sebab selalu bantu mak ngan akak sediakan bahan2 masakan seperti siang ikan, kupas kulit bawang dan sebagainya.

Bantu mak kat dapur untuk juadah Majlis Pertunangan akak. Ni time raya ke 4 dah.
Bahan2 dan ramuan nak masak

Nasi Spesel
Terpaksala penulis bantu mak masak sebab akak nak bertunang. Kakak balik raya dari Jepun takkan nak kupas2 bawang pulakkan. Majlis dia, bagila adik dia ni yang buat semua kerja. No big deal!
Malam raya yg dingin, sedangkan aku sibuk kupas bawang
Oh Ya, jangan lupa saksikan Masterchef Malaysia yang akan ditayangkan di Astro bermula 22 Oct 2011 ni. Detail program seperti dibawah ni.



Show title – MasterChef Malaysia 
Program Details: – MasterChef TX will be starting from 22nd October 2011, every Saturday Wednesday, 9.00pm. Master Class will be on every Friday, 9.00pm.
 Program channel – Astro Ria (Channel 104)

Maklumat lanjut boleh layari di :

Semestinya fenomena Masterchef ni akan menyala di kalangan rakyat Malaysia.Yang malas nak masak tetiba rajin nak masak. Yg tak reti buat cupcake dah jadi pengusaha cupcake. Memang masyarakat Malaysia passionate about food. So, kita jangan sampai asyik beli diluar sahaja sedangkan memasak ni simple je just nak kena rajin mencuba.Hiyarkss..kacau dodol pulak!

Kacau jgn tak kacau


Nasib member jiran sebelah bergotong royong


Adik Ipar Acap yang juga dah mahirkan diri dalam skil masakan sebab nak fly gi London this coming 30th Sept 11
Selamat Hari Raya Semua pembaca blog Untuk Semua
 p/s : Memasak adalah skil dan daya kreatif tukang masak. Janji boleh makan apa yg di masak. Sudah..






6 comments:

  1. Takde la sampai pro. amatur je echa

    ReplyDelete
  2. oh pegawwai farmasi rupanya..
    err kenapa bonjela dah tak ada kat klinik ye... saya kena ulser.. sangat tak best..


    selamat hari raya chef farmasi.hihi

    ReplyDelete
  3. Si Para - Para : Selamat Hari Raya kembali.

    ReplyDelete
  4. wah ruginya tak masuk contest akak pasal persiapan raya..baru ajer di umumkan pemenang contest

    ReplyDelete
  5. Ala kak ina, nanti buat contest lagi ye.. sambil2x tu, kak ina pun boleh join contest US yang dianjurkan :)

    ReplyDelete