Pages

agoda.com INT Lazada MY

ARghhh!!! Stressfull gila!

Jgn Stress!



Stress??? Anda stress??? Kenapa Stress??? JGN TERLALU STRESS ok.

Rileks!
Salam semua, kali ini kita sembang pasal stress ataupun ketegangan. Stress @ ketegangan adalah sebarang jenis tekanan yang mempengeruhi kehidupan seharian anda.  Kesan 'stress' mungkin baik ataupun buruk adalah bergantung kepada reaksi anda terhadap 'stress' yang dihadapi.

Iskh.. dari mana punca stress ni:-

Stress mungkin berasal daripada rumahtangga, tempat kerja, keadaan kesihatan ataupun sikap diri anda sendiri. Cth: Sebab nak nampak bergaya sakan time raya aritu, habis duit korang kering kontang berabis-abisan. Akhirnya terpaksa berhutang..Sebab tu stress!!

BAGAIMANA BADAN ANDA BERTINDAKBALAS TERHADAP "STRESS'

*           Rerambut badan menegak
*           Berpeluh
*           Anak mata membesar
*           Mulut kering
*           Paru-paru menjadi lemah
*           Otot badan menjadi
*           Jantung berdenyut dengan cepat dan kuat
*           Tekanan darah meningkat
*           Kandungan gula meningkat
*           Darah membeku dengan cepat
*           Penghadaman terhenti
Simptom2 jika anda Stress!

CARA UNTUK KURANGKAN 'STRESS'

*           Berikan masa untuk diri sendiri
*           Cuba libatkan diri dalam aktiviti yang disukai
*           Bersiar-siar, melancong berkelah dan       membuat lawatan       
*           Kurangkan bebanan tugas:
            -           Agihkan beban kerja di tempat kerja          atau dirumah
            -           Buat kerja mengikut keutamaan
            -           Buat satu kerja dalam satu masa
            -           Minta bantuan dari rakan-rakan @ ahli      keluarga
*           Menjaga kesihatan:
            -           Beriadah @ bersenam
            -           Tidur yang mencukupi
            -           Elakkan dari merokok, minuman keras
            -           Rehat jika letih
*           Melatih teknik relaksasi @ meditasi
*           Bentuk sikap'selfwateness' @ sedar
*           Sentiasa puas dengan diri sendiri
*           Jangan lakukan sesuatu diluar keupayaan            anda
*           Luahkan perasaan anda
*           Menyemai sikap kerjasama, toleransi        'assertive'
*           Cakap dengan perlahan dan lebih mendengar
*           Gunakan 'INGIN' dari 'MESTI'
*           Berbincang dengan orang yang dipercayai
*           Berfikir dulu sebelum bertindak
*           Membina keluarga bahagia
Hanya Stress untuk kebaikan saja yang diterima!

SENAMAN RELAKSASI (UNTUK KEADAAN RUNSING, SUKAR TIDUR DAN SEMASA TEKANAN JIWA)

Langkah-langkah berikut adalah satu prosedur yang membolehkan totot dalaman mencapai tahap relaksasi 
dengan cepat.  Setiap langkah mestilah diulangi sekurang-kurangnya sekali, tegangkan setiap kumpulan otot 
selama 5 hingga 7 saat kemudian relaks selama 20 hingga 30 saat.  Perhatian perbezaan antara sensasi tegang 
dan relaksasi.

1. Duduk @ baring dalam posisi yang selesa.  Tarik nafas sedalam yang boleh kemudian hembus nafas.  
Tutup mata secara perlahan-lahan dan lembutkan badan.

2. Alihkan perhatian di bahagian kaki dan otot kaki.  Bengkokkan jari kaki dan tapak kaki menjadi melengkung.  
Cuba rasakan ketegangan tersebut dan kemudian relaks.  Anda boleh merasakan perbezaannya apabila anda 
relaks otot.

3. Tegangkan seluruh anggota bawah termasuk betis, lutut, peha dan pinggang.  Tahan ketegangan otot
buat seketika waktu dan kemudian relaks keseluruhan otot tersebut.  Anda bernafas secara perlahan-lahan 
supaya anda dapat merasakan relaksasi secara mendalam.

4.  Regangkan abdomen, tarik perut dan dada ke dalam sehingga anda dapat rasakan di belakang 
badan anda.  Tahan  


P/S : Why So Serius??? – The Joker
P/S 2 : Dgr lagu ‘Price Tag’ nyayian Najwa Latiff – Enjoy!

5 comments:

  1. ada tips utk pengguna BPO & Retin A? & moisturizer yg sesuai utk hilangkan pengelupasan kulit disebabkan penggunaan ubat di atas.

    kesannya mmg sgt bgus utk merawat acne, tapi side effect yg sgt tak menyenangkan.

    ReplyDelete
  2. Ada. nanti saya buat entri pasal hal ini. Cth moistrizer yg baik adalah Cetaphil cream

    ReplyDelete
  3. wah bagus sy selalu stress ..

    ReplyDelete
  4. PB: Jgn stress manjang..boleh migrain lagi parah.

    ReplyDelete