Pages

agoda.com INT Lazada MY

Inilah akibatnya bila ubat-ubatan tidak digunakan dengan sebaik-baiknya..Inilah yang bakal terjadi jika anda tidak mengambil ubat-ubatan mengikut arahan, nasihat dan saranan doctor dan pharmacist anda:

  1. IMPROPER use.
Ini biasa terjadi bila pelanggan/pesakit tidak memahami atau mengikut arahan pengambilan ubat yang telah diberikan. Ini boleh menyebabkan kesan yang serius dan sebagai contoh; penggunaan ubat anti radang bukan steroid (NSAIDs) seperti Aspirin atau Ibuprofen untuk kesakitan, jika tidak digunakan dengan betul, kedua-duanya boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang dan pendarahan dalam saluran pemakanan.

  1. OVERuse.
Kebiasaannya ia terjadi bila terlalu banyak atau kekuatan sesuatu ubat terlampau kuat di ambil oleh pesakit. Sebagai contoh; kebanyakan orang tidak mendapat apa-apa kebaikan daripada mengambil antibiotic untuk demam dan sakit/masalah saluran pernafasan yang lain, tetapi lebih daripada 23 juta presrikpsi dikeluarkan kepada pesakit untuk masalah ini. Penggunaan antibiotic yang berlebih-lebihan boleh menyebabkan proses resistant berlaku kepada bacteria tersebut seterusnya membuatkan ianya immune kepada antibiotic yang selainnya.

  1. UNDERuse
Berlaku bilamana ubat-ubatan yang diarahkan atau dipreskripsikan kepada pesakit tidak diambil seperti sepatutnya. Skipping dose atau pengambilan ubat yang salah boleh menyebabkan hospitalization ataupun masalah serius. Masalah ini berlaku pada kanak-kanak. Majoriti kesalahan pengambilan ubat-ubatan di sekolah adalah disebabkan kanak-kanak terbabit terlupa atau sebagainya. (missing doses).

No comments:

Post a Comment